البته با توجه به اينکه اين موضوع در طرح ناحيهاي شهرستان مشهد هماهنگ شده بود مراحل اين طرح به لحاظ تصويب تا حدود زيادي طي شده است.گستره طرح در حدود 16 هزار و 500 کيلومترمربع است بنابراين تا به امروز در ميراث فرهنگي به عنوان بزرگترين سطح مطالعاتي به شمار ميرود.
وي با بيان اينکه تعيين بحث مالکيت در منطقه تابران پيرامون آرامگاه است افزود:در سال 86 ، حدود شش ميليارد تومان براي موضوع تملک اراضي طوس تامين شد که تا کنون در حدود 3 ميليارد تومان از اين مبلغ جذب شده است. ما منتظريم استان گزارش تملک اراضي را به سازمان ارايه کند.تاکنون در حدود 30 تا 40 هزار متر مربع از اين اراضي خريداري شده است.البته به نسبت کل، محدوده لازم جهت تملک اندک است .
صابري با بيان اينکه در حال حاضر تعداد زيادي از دلالان زمين و مسکن اراضي طوس را خريداري کردهاند افزود:حتي براي برخي از زمين ها تعداد زيادي معارض يک زمين داراي چند نفر مدعي است مشاهده شده است.
به طوري که هر روز خرده مالکان جديد که هيچ يک سندي نداشته و با قولنامه خريد و فروش ميکنند مدعي هستند .بنابراين بزرگترين چالش موجود موضوع حفاظت از آثار تاريخي منطقه نيست بلکه بحث مديريت زمين مطرح است.
صابري اضافه کرد: در اين رابطه بر اساس بررسيهاي انجام شده توسط پايگاه طوس بالغ بر 20 بنگاه معاملات مسکن و زمين در محل ايجاد شده است.از طرفي با توجه به گران شدن قيمت زمين رقم 6 ميليلرد توماني که به آن اشاره کرديم در عمل بسيار ناکافي است چرا که قيمت زمين طي سال گذشته به 2 برابر افزايش يافته است.همچنين وجود دلالان و خرده مالکان بر مشکلات موجود دامن زده است.
مدير کل حفظ و احياي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با اشاره به اينکه چندي پيش تعدادي از افراد غير مسوول در حوزه سرمايه گذاري به عنوان بخش خصوصي مصاحبههايي انجام داده اند که باعث ايجاد توقعاتي شده که برآورده نشده است .افزود: اخيرا\" دو شرکت بخش خصوصي در منطقه مذکور موجب گران شدن بيشتر زمين در منطقه شده اند.بنابراين مشکل فعلي ما در طرح آمايش طوس و در شهر تابران مديريت زمين است.
وي ادامه داد: طي دو ماه گذشته موضوع احتمال ادامه داشتن باغ منسوب به فردوسي در فضاي مقابل آرامگاه مبني بر اين که آيا در مقابل باغ آرامگاه تا لبه بخش تاريخي شهر معماري تاريخي وجود دارد يا اين منطقه نيز جزو باغ بوده است مورد تحقيق قرار گرفت. همچنين مطالعات باستان شناسي نشان داد که از لبه ديوار موجود تا حد فاصله 200 متري بقاياي معماري وجود ندارد يعني اين بخش نيز جزو فضاي باغ يا باغات طوس کهن بوده در واقع جزو باغي شهر بوده است . اين موضوع کمک کرد تا بتوانيم طرح توسعه فضاي باغ(طرح جلو خان آرامگاه فردوسي) را تهيه کنيم.
صابري تاکيد کرد: اين طرح به مساحت باغ آرامگاه فعلي امکان ايجاد فضاي سبز مناسب در مقابل باغ موجود را ارايه ميدهد.به عبارتي امکان گسترش فضاي سبز باغ از 50 هزار به 100 هزار متر را خواهد داد . همچنين نيازهاي گردشگران، سرويس هاي بهداشتي، نمازخانه در اين فضا قابل پيش بيني است چرا که لايههاي تاريخي در اين محدوده وجود ندارد.بنابراين طرح جلو خان تهيه شد ولي در اين طرح براي احترام به فردوسي از ايجاد هرگونه ساختمان جلوگيري کرديم در واقع قرار شد فضاي خدماتي شامل سرويسهاي بهداشتي در زيز زمين پيش بيني شود.
اين مقام مسوول در سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري افزود: در صورتي که اين اقدام عملي شود ضمن سامان دهي وضع نامناسب فعلي در قسمت جلوي آرامگاه و امکان تامين فضاي سبز بيشتر، سرويس هاي بهداشتي داخل باغ فعلي نيز قابل جمع آوري هستند .بنابراين باغ فعلي به طور کامل در خدمت آرامگاه فردوسي خواهد بود.در اين راستا با همکاري معاونت سرمايه گذاري استان و معاونت ميراث فرهنگي استان و پايگاه کمکي در حدود 200 ميليون تومان به منظور تامين منابع آغاز اين طرح جمع آوري شد.
بنابراين اميد است بتوانيم اندک اندک نسبت به جمع آوري سرويس هاي بهداشتي داخل باغ پس از ساخت سرويسها در زير زمين اقدام کنيم.همچنين فضاي باغ را نيز توسعه دهيم .
وي با اشاره به اينکه متاسفانه حدود دو ماه پيش طي حادثه ي طوفاني که در منطقه طوس رخ داد در حدود 60 درخت کهنسال مجموعه از بين رفته و شکسته شد. در اين راستا طي سال 87 نيازمند اعتباري در حدود 50 ميليون تومان هستيم.البته بخش خصوصي ابراز تمايل کرده است تا در صورت تامين منابع زمين از سوي دولت در نزديک شهر مشهد نسبت به جابه جايي روستاهاي طوس و ساخت و سازهاي خلاف اقدام کند.
همچنين در اين رابطه تفاهم نامهاي به منظور اظهار نظر سازمان و استانداري خراسان رضوي آماده شده اما هنوز اين تفاهم نامه اجرايي نشده است.
وي در پايان با بيان اينکه در حال حاضرعمليات مرمت آهيانه برج رادکان طوس انجام شده است تاکيد کرد: در حال حاضر به منظور اقامت نگهبان برج عمليات ساخت اتاقک نگهبان تجهيز و انجام شده است.
همچنين در حال حاضر کارگاه خشت زني طوس در حال توليد روزانه 300 عدد خشت براي ادامه عمليات حفاظت و مرمت هاي طوس است./118
انتهای پیام/